Táp Színház

TÁP Színház és Összművészeti Alapítvány

Színház

Nem oly’ régen – Nemzeti TÁP Színházzá alakulva – még azt hittük, hogy a jelen kor szellemét a múltban a TÁP Színház alakította, így magunkhoz illő szerénységgel felelősséget éreztünk a jövő kor szelleme iránt is. E felelősséget magunkénak valljuk ma is, de a nemzeti jelzőt idővel elvetettünk, mert közben valahogy minden nemzetivé lett. S mivel igyekszünk mindig egy lépéssel a kurrens divat előtt járni, ezért bízunk benne, hogy a ‘nemzeti’ jelző nélkül is, sőt, még inkább, el tudunk jutni mindazokhoz, akik kíváncsiak arra, hogy ki, mit gondol a világról e bizonyos pántlika nélkül.

Mindehhez várjuk egykor megöregedett és azóta megfiatalodott közönségünk aktivitását is. Felhívjuk figyelmüket, hogy újra lehet (nem) járni a TÁP színház előadásaira – mindig ott és akkor, amikor hirdetjük. Fiatal titánjaink társaságában győzelemre vezetjük harcban álló seregeinket.

Magunk sem tudjuk, mi történt, de észleljük, hogy legújabban már nem vagyunk rosszak – vagyis hogy lemondtunk a rossz színház iránti vágyunkról. Manapságinkább középszerűek vágyunk lenni – alkalmazkodva a közízléshez. Van úgy, hogy viszonylag hagyományos színházi keretek között pontosan tudjuk, hogy mi fog történni, és legtöbbször az is történik. Van úgy is, hogy a közönség figyelmére, reakcióira, és a színészeink kreativitására bízzuk a történéseket.
Ezt is, azt is szoktuk – előadástól függően.

“Ha eljön a TÁP Színház előadására, szabaduljon meg mindentől, amit eddig a színházról gondolt.” – írta volt egykor Ács Borbála egy kritikájában. Ápoljuk együtt ezt a gondolatot mítoszként, mert számunkra is van benne jó adag igazság! Ha eljön hozzánk, lehet, hogy a vidámság az arcára fagy, a szomorúság pedig az arcára oldódik. De akár így, akár úgy: a lényeg, hogy ott legyen. Vagy fogalmazhatnánk kevésbé formálisan is: hogy ott legyetek.
Mert nélkületek mit sem érünk, akárhogyan is vetjük bele magunkat a korszellembe.

Kapcsolat

Cím: 1074 Budapest, Dohány utca 16-18.
E-mail: tapszinhaz@gmail.com
Telefon:
Web: http://tapszinhaz.hu"