SzínMűHely Alapítvány

SzínMűHely Alapítvány

Színház

A nézőket megismertetni igyekszik a kortárs színházi élettel, a kortárs drámaírással, drámaírókkal, ugyanakkor a színházi szakma hatékony kommunikációjának megteremtéséért és együttműködésének segítésért, a nemzetközi párbeszéd kialakulásáért is munkálkodik. Ennek érdekében állandó partnerséget alakított ki a hazai és nemzetközi színházi szakma szervezeteivel és intézményeivel.

Az Alapítvány fő tevékenysége az 1997 óta kétévente, majd 2007 óta évente megrendezésre kerülő Kortárs Drámafesztivál Budapest szakmai és kísérő programjainak megszervezése. A fesztivál célja többek között a hazai, a környező országok és Európa kortárs színházi eseményeinek kölcsönös bemutatása a széles közönség számára, és az európai színházi szakmai párbeszéd megnyitása. Ennek érdekében olyan programokkal áll elő, mint a Visitors’ Programme, amely segítségével – az Alapítvány meghívására – Európa és a világ különböző részeiről neves színházi szakemberek (rendezők, dramaturgok, kritikusok, fesztiváligazgatók, színháztudományi kutatók) érkeznek a fesztiválra, és viszik hírét hazai előadásainknak, osztják meg tudásukat az Alapítvány által szervezett szakmai konferenciákon, workshopokon, mesterkurzusokon. 2008-ban a program 60 külföldi színházi szakembert látott vendégül a fővárosban. A vendégek szinkrontolmácsolással ill. feliratozással nézhették meg előadásinkat, majd találkozhattak az alkotókkal, valamint szakmai tudományos programjainkon vettek részt. A program mindenkori célja, hogy a külföldi szakembereket megismertesse a kortárs magyar színházi tendenciákkal, ezáltal nyújtson segítséget hazai előadások külföldre utaztatásában, és teret adjon a kultúrák közötti párbeszédnek.

Az Alapítvány törekszik a szakmai programok teljes körű dokumentálására, célja a konferenciák anyagainak nyomtatásban való megjelenítése, könyvek kiadása.

Az Alapítvány egy másik, de talán egyik legfontosabb célja a fiatalok megszólítása, az ifjabb generációk aktív bevonása, bevezetése a színházi világba.

"Az iskola írója - Az író iskolája" című programsorozatával az Alapítvány a középiskolás korosztályt szólítja meg. Drámaírók látogatnak el évről évre a középiskolákba, ahol a diákok rendhagyó irodalomóra keretében vitathatják meg a szerző egy általuk választott drámáját, majd fiatal rendezők segítségével dolgoznak egy-egy jelenet színpadra állításán és saját történeteik drámai szöveggé alkotásán.

A szervezet profilját tekintve kiemelten foglalkozik a magyar és külföldi kortárs drámaírással és drámával – feladatának tekinti ezek felkutatását, gyűjtését, nyilvántartását, terjesztésének támogatását.

A kortárs dráma meg- és elismertetésének egyik leggyümölcsözőbb módja: felolvasószínházi előadások rendezése. Az elmúlt évek során több tíz külföldi színházi darab fordítását, magyarországi megismertetését, közvetítését bonyolítottuk; fiatal magyar drámaírók felfedezésére adtunk lehetőséget. E téren is törekszünk nemzetközi kapcsolataink bővítésére, mára az Európai Unió szinte valamennyi országában vannak partnerintézményeink.

Az Alapítvány Önkéntesprogram keretében várja a kultúra és színház iránt érdeklődő egyetemistákat, főiskolásokat és tettre kész fiatal felnőtteket. Lehetőséget ad a fesztiválszervezés feladataiban való részvételre, a színházi szakma berkeiben való kalandozásra és gyümölcsöző kapcsolatteremtésre, szakmai és gyakorlati fejlődésre. A Gulliver Connect és az EVS programok keretében más országokból is fogad cserepartnereket.

A SzínMűHely Alapítvány a kortárs színházi élet dinamikájának egyik mozgatórugója kíván lenni. A színházi szakma hazai és nemzetközi diskurzusára teremt lehetőséget programjaival (Visitors’ program, konferenciák), igyekszik a kortárs drámaírás helyzetének fellendítéséért tevékenykedni (felolvasószínházi programok, kiadványok), és a közönséggel való aktív és hatékony párbeszéd számára lehetőséget adni, kiemelt figyelemmel tekintve a fiatal generációkra (Iskolaprogram, Önkéntesprogram).

Kapcsolat

Cím: 1094 Budapest, Bokréta u. 10. I/1.
E-mail: szinmuhely@gmail.com
Telefon:
Web: http://szinmuhely.hu"