Újra adományokat gyűjt színházi dolgozók áthidaló támogatására a FESZ Segélyalap

Komoly csapás lehet a független társulatokra az évad közepén a határozatlan idejű leállás, miközben a független színházak már a tavaszi veszteségek következményeivel is nehezen tudtak megküzdeni. Állami segítségnyújtásról egyelőre semmi hír, ezért is döntött úgy a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ), hogy a Segélyalapot november közepétől újraindítják. A színházba járók segítségét is kérik, hogy a bajba került szakmabelieknek átmeneti támogatást nyújtsanak.

2020. november 11-től a hatályos kormányrendelet szerint bezártak a színházak. A kulturális intézmények bezárása a teljes előadó-művészeti területen azonnali bevételkiesést jelent: ha nincsenek előadások, elmaradnak a próbák és leállítják a projekteket. A járvány második hulláma a függetlenek számára a tavaszihoz hasonló helyzetet teremt, de már tartalékok nélkül. A digitális átállást és az előadások közvetítését nem tudják megoldani a saját hellyel nem rendelkező független társulatok. Bevétel nélkül marad mindenki, aki szabadúszóként dolgozik a színházban.

A FESZ tagjai arra készülnek, hogy hosszabb lesz a leállás egy hónapnál. “Ha a veszélyhelyzet elhúzodik, az RS9 Színháznak január végéig több mint 100 előadása maradhat el, ez mintegy 60 munkatárs háromhavi bevételének kiesését jelenti” - tájékoztatta a FESZ-t Lábán Katalin. Urbanovits Krisztina, a KV Társulat vezetője elmondta, hogy a repertoárjukon szereplő 8 produkció összesen 18 előadása marad el év végéig.  A 37 munkatárs (ideértve a színészeket, technikusokat és asszisztenseket) díjazását a lejátszott előadások után kapja. “A színházak bezárásával nincs lehetőség a repertoár továbbjátszására, pedig a több mint 100 művésznek és háttérdolgozónak csak az előadások játszása jelent bevételi forrást.” - mondta el Gáspár Anna, a Manna Produkció képviselője, amely több mint 25 független színházi alkotócsoport és projekt működésének hátterét biztosítja. “Az előadások élő közvetítéséhez a függetleneknek szintén helyszínt kell szerezni és forrásokat - amíg mindenki megvizsgálja a követítésekre való átállás lehetőségeit, a munkatársak gyakorlatilag kényszerszabadságon vannak.” - tette hozzá a produkciós szervezet vezetője.

Idén másodjára történik meg, hogy egyik napról a másikra bevétel nélkül marad a független előadó-művészeti területen produkciókban vállalkozóként dolgozó művészek és a háttérben dolgozó munkatársak többsége. Nincs előadás, nincs bevétel és ezúttal kedvezmények sincsenek, ugyanis a Kormány által eddig meghirdetett járulékmentesség a munkájukat átmenetileg elvesztő vállalkozókat nem érinti.

A FESZ a második hullámban a független színházaknál és táncegyütteseknél vállalkozóként foglalkoztatott szakemberek, művészek és a háttérben dolgozó műszaki, adminisztratív, nézőtéri feladatot ellátó munkatársak támogatása érdekében nyitja újra a tavasszal létrehozott Segélyalapot.

Közösségi adománygyűjtő kampányt indítanak, mától közvetlen utalással is lehet támogatni a Segélyalapot.

Bankszámlaszám:
Független Előadó-művészeti Szövetség
16200106-11663151

Az összegyűlt adományokból a forrás erejéig szociális támogatást nyújtanak az érintettek megélhetési kiadásaira. Az igénylés feltételeiről és menetéről, a döntéshozatali mechanizmusról és a kurátorok személyéről a FESZ Segélyalap honlapján (www.feszsegelyalap.org) lehet tájékozódni.

További információ és sajtókapcsolat:

Rihay-Kovács Zita +3670 409 2851

Papp Dóra +3620 540 8254