Szabálytalanságok mellett született döntés a működési támogatásokról

Április 30-án jelentek meg a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek 2021. évi működési támogatására szóló pályázat döntési listái. A pályázatok elbírálása és a döntéshozatal során nem tartották be a pályázati eljárásokra vonatkozó törvényi előírásokat és a pályázati kiírást.

A szabálytalanságokról a FESZ tájékoztatta az emberi erőforrások miniszterét, és érdemi egyeztetést kezdeményezett a pályázati struktúra felülvizsgálata érdekében. A FESZ 2020. május 7-én kelt levele:

 

Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter

dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár

részére

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Budapest

 

 

Tisztelt Miniszter Úr!

Tisztelt Államtitkár Urak!

 

Mi szóltunk.

Szóltunk tavaly, amikor a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek működési pályázatának nem-budapesti kuratóriumába olyan szakembert kértek fel (dr. Dósa Zsuzsanna, a Cervinus Teátrum művészeti vezetője) aki a törvény alapján nem vehetett volna részt a döntés-előkészítésben. Nem arról van szó, hogy ki kellett volna mennie (vagy online ülés esetén le kellett volna halkítania a mikrofonját), amikor a munkáltatója pályázatát bírálják. Nem. Őt a közpénztörvény alapján nem lehetett volna felkérni kurátornak. Ezért szerencsés, ha az érintett területen működő érdekképviseleti szervezetek véleményezik a kurátorok személyére vonatkozó javaslatot, mert ezzel is a minisztérium munkáját támogatják.

Szóltunk idén is, pontosabban kértük az Államtitkárságot, hogy a tavalyi bakit (karcosabban fogalmazva: törvénysértést) elkerülendő ossza meg velünk a kurátorok listáját. Kérésünkre Latorcai államtitkár úrtól azt a megtisztelő választ kaptuk, hogy a kurátorok személyére vonatkozó javaslatot nem kell minden érdekképviseleti szervezetnek megküldeni, megkapták azok nyolcan, akik a területen a legnagyobb szakértelemmel és tapasztalattal rendelkeznek. Így sajnos titokban maradt a felkért kurátorok személye, illetve az sem tudjuk, hogy melyik az a nyolc legnagyobb szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező szervezet, akikkel fel tudnánk venni a kapcsolatot, hogy érdemi szakmai együttműködés kezdődhessen közöttünk a független területtel kapcsolatban.

Az öt felkért kurátor személye a mai napig nem ismert, az április 30-án közzétett nem Budapest fővárosi döntési listán nevesítésre került azonban az adott döntésekben érintett egy-egy kurátor személye. A másik három szakember kapcsán nem tudunk nyilatkozni, a két nevesített érintett esetében azonban a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény alapján egyikük sem vehetett volna részt a döntéselőkészítésben és a döntéshozatalban.

 

Tisztelt Miniszter Úr, tisztelt Államtitkár Urak! Mi ilyenkor a teendő? A törvény egyértelműen fogalmaz.

S ha már a döntéshozatalnál tartunk: két éve már, hogy bekerült a „küszöbkritérium” fogalma a pályázati kiírásba és olyan, nem ördögtől való elvárásokat támaszt, mint hogy a pályázónak legyen például működő, aktív tartalmakkal rendelkező honlapja. Ezért meglepő, ha egy nyertes pályázónak nemhogy honlapja nincs, hanem a neve is csupán egy Tao-támogatással kapcsolatos esetleges visszaélésről szóló cikkben jelenik meg. Honlap híján a nyilvános beszámoló adatait néztük meg a birosag.hu-n. (Igen, ez is küszöbkritérium, aminek a honlapon lenne a helye, a műsorral és az éves jegybevétellel együtt.) E bizonyos pályázó nyilvános beszámolójából kitűnik, hogy még aktív tevékenysége sincs, volt viszont 2019-ben 192 millió forint bevétele, amelynek elköltéséről a beszámolóban nincs adat.

Még ennél is figyelemreméltóbb egy másik támogatási döntés, amely döntés kedvezményezettjének alaptevékenysége sporttevékenység, a szervezet nem közhasznú, és két végrehajtási eljárás is folyamatban van vele szemben.

A küszöbkritériumok nem teljesülése esetén egy adott pályázat érvénytelen, azaz nem bírálható el. Ennek figyelmen kívül hagyása felveti a költségvetési csalás gyanúját.

Tisztelt Miniszter Úr, tisztelt Államtitkár Urak! Mi ilyenkor a teendő? A pályázati kiírás egyértelműen fogalmaz.

Tájékoztatásul közöljük, hogy a döntési listákban szereplő pontszámok értékelési szempontjai és alszempontjai szerinti lebontásának megismerése érdekében a mai nappal közérdekű adatigénylést nyújtottunk be.

Felhívjuk Miniszter Úr és Államtitkár Urak figyelmét a működés törvényességének helyreállítására, és egyúttal ismételten kérjük, hogy a kultúráért felelős államtitkárság a Független Előadó-művészeti Szövetség bevonásával folytasson érdemi szakmai egyeztetést a működési pályázati rendszer átfogó felülvizsgálata érdekében.

 

2021. május 7.

 

 

A Független Előadó-művészeti Szövetség elnöksége

Imely Zoltán

Nagy Zoltán

Zubek Adrienn