A kultúra még mindig nemzeti alap? 

A háború keltette gazdasági és erkölcsi válság idején soha nem látott megszorításokkal kell szembenézniük a magyar kulturális élet szereplőinek: a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak, valamennyi humán ágazat közül a legmagasabb összeget, 34,2 milliárd forintot, a Nemzeti Kulturális Alapnak 913,8 millió forintot kell befizetnie az Államkincstárba, miközben a sporttevékenységekre szánt támogatások 116 milliárd forinttal növekednek a 2023. évi módosított költségvetésben.  

Ennyivel kevesebb pénz jut idén kultúrára és innovációra. Az intézkedés elsősorban a legsérülékenyebb, kortárs művészeti színtereket dúlja fel. Pályázati keretösszegek csökkennek, alapvető pályázatok kiírása marad el, és csúszik a tavaly megítélt támogatások kifizetése is. Intézmények zárhatnak be, társulatok szűnhetnek meg (két független társulat már be is jelentette a megszűnését!), könyvtárak, kultúrházak, kiállítóterek maradhatnak üresen, fesztiválokat törölhetnek el országosan. 

A Független Előadó-művészeti Szövetség összefogásra és közös cselekvésre hívja a kulturális élet szereplőit. Hiszünk abban, hogy válság idején a kultúrához való hozzáférés nem pusztán állampolgári jog, hanem a túlélés nélkülözhetetlen záloga is. 

Nem fogadjuk el, hogy az ország vezetése lemondjon a kortárs kultúráról! 

Párbeszédet sürgetünk a támogatási rendszer újragondolásáról, a forrásátcsoportosítások lehetőségeiről, és a gazdálkodó szervezetek bevonása érdekében olyan támogatási program bevezetését kezdeményezzük a művészet és a kreatív ipar területén, amely versenyképes a látvány-csapatsport támogatása után járó adókedvezménnyel ​​​​​​szemben.  

Ezúton szólítjuk meg a döntéshozókat, hogy tegyenek lehetővé azonnali tárgyalásokat és érdemi egyeztetéseket a szakma képviselőivel még 2023. március 10. előtt annak érdekében, hogy rövid és hosszabb távra szóló megoldási javaslatainkat megoszthassuk. 

A művészet nem egy költségvetési sor. A kultúra közös, és még mindig nemzeti alap! 

 

Független Előadó-művészeti Szövetség