A FESZ nyílt levele Vincze Balázsnak

Tisztelt Ügyvezető Igazgató Úr!

Ez az első alkalom, hogy érdekvédő szövetségünk kollégához intéz nyílt levelet. Az apropó igen szomorú, de hiszünk benne, hogy a hiba nem helyrehozhatatlan. 
Az Ön által vezetett társaság két héttel ezelőtt indoklás nélkül levette műsoráról szövetségünk egyik tagszervezetének előre egyeztetett vendégelőadását. 
Bízunk benne, hogy Ön is egyet fog érteni azzal a határozott véleményünkkel, hogy ez az eljárás egyenrangú szakmai partnerek között teljességgel elfogadhatatlan. Egyetlen ilyen incidens is elég ahhoz, hogy bizalmatlanságot szüljön, de egyúttal olyan precedenst is teremt, amely pillanatok alatt széleskörű szakmai, művészi és morális zülléshez vezethet. Afelől sincs kétségünk, hogy Önnek mint felelős intézményvezetőnek, támogatásokról döntő kurátornak és gyakorló előadóművésznek nem kell magyaráznunk, miért. 
Szeretnénk tehát kollégánkként megkérni, hogy döntését utólag írásban indokolja, hiszen ezt nemcsak partnere, hanem a szakma és a közpénzek felhasználása iránt érdeklődő nyilvánosság is teljes joggal várja el Öntől.
Nem próbáltunk az Ön megkerülésével utánajárni, hogy mi késztette vajon e döntés meghozatalára. Feltételezni sem szeretnénk semmit az Ön megkérdezése nélkül, ezért Öntől szeretnénk első kézből megtudni, hogy mi történt. S ha nyilvánosan is ki tud állni a saját döntése mellett, kérjük, tegye meg!

Tisztelt Igazgató úr, kedves Balázs!

Kollégaként, intézményvezetőként és pártatlan kurátorként kérjük, mutassa meg, hogy a szakmai etika független bármilyen körülménytől! Mutassa meg, hogy az egymás iránti szakmai megbecsülésünk kölcsönös, legyen szó táncról vagy színházról, állami, városi vagy független szervezetekről! Mutassa meg, hogy továbbra is bízhatunk adott szavában!    
Fontos tudnunk, hogy a jövőben is számíthatunk Önre mint elfogulatlan szakértőre, nemcsak a Zsolnay Negyed vezetőjeként, hanem az NKA Táncművészeti Kollégiumának szakmai kurátoraként is.
Ezért kérjük, hogy nyilvánosan indokolja meg döntését. Amennyiben Önnek is fontos a helyzet tisztázása, azt megelőlegezett bizalommal fogadjuk.
Belátásában és mihamarabbi válaszában bízva, kollegiális üdvözlettel:

a FESZ elnöksége